2011. április 24., vasárnap

Kókuszos nyuszikeksz

Ez a nyuszis keksz annyira megtetszett a nosalty-n, hogy muszáj volt elkészítsem. Én meggylekvárral ragasztottam össze a nyuszikat és keserű csokival rajzoltam rájuk. Nagyon jól harmonizál a kókusz-meggy-keserű csoki hármas.
Hozzávalók:
  • 125 g liszt
  • 150 g étkezési keményítő
  • 125 g margarin
  • 180 g porcukor
  • 200 g kókuszreszelék
  • 2 tojás
A hozzávalókból tésztát gyúrok. Ha nem áll össze, lehet egy kis tejet adni hozzá. 1-2 órára hűtőbe teszem dermedni, négy részre osztom, majd két zsugor fólia közt egész vékonyra kinyújtom az egyik gombócot. Kiszaggatom a nyuszikat-tojásokat és 170 C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt készre sütöm őket-a sütési idő a tészta vastagságától függ. Mikor kihültek lekvárral összeragasztok két-két kekszet és csokival díszítem őket. Egy nap állás nagyon jót tesz nekik.

Húsvéti hidegtál-zöldséges túrókrém és tormás sonkatekercsek

Ezt a hidegtálat a húsvéti ebédhez készítettem, ezért a nyuszis diszítés, melyhez az ötletet a nosaltyról kaptam. A sonkatekercsek receptje szintén nosaltys, a túrókrém az Erdélyi Konyha 2010 szeptemberi számából van.
Hozzávalók:
A túrókrémhez:
  • 30 dkg tehéntúró
  • 4 evőkanál tejfől
  • fél teáskanál mustár
  • fél fej hagyma
  • 2 szál zöldhagyma
  • egy fél zöld paprika
  • egy fél piros paprika
  • egy közepes sárgarépa-murok:) reszelve
  • 1 evőkanál reszelt torma
  • só ízlés szerint
A sonkatekercsekhez:
  • 20 szelet gépsonka
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 ek liszt
  • 0,5 dl tej
  • só, bors,vegeta
  • kis üveg torma (20 dkg)
A túrókrémhez a zöldségeket apróra vágom. A túrót elkeverem a tejföllel, hozzáadom a zöldségeket és mustárral, tormával meg sóval izesítem. Hagyom pár órát a hűtőben állni míg az ízek összeérnek.

A sonkatekercsek töltelékéhez megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverem. Hozzáöntöm a tejet, fűszerezem és összeforralom. Belekeverem a tormát és megtöltöm vele a sonkaszeleteket.

2011. április 23., szombat

Anya kedvence-Madárfészek vagy diós virág

Ez a süti anyukám nagy kedvence, ha megkérdezem, hogy milyen aprósütit süssek, szinte mindig ezt rendeli. Omlós, illatos, sokáig eláll, már ha van ideje. Recept Max blogjáról.

Hozzávalók:
  • 21 dkg lisztet 
  • 14 dkg vaj
  • 7 dkg porcukorral
  • 2 tojás sárgája
  • pici sóval 
A tetejére:
  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg darált diót
  • 10 dkg porcukrot
  • 1 vaníliás cukrot
  • citrom reszelt héját
  • magozott nyersen eltett meggy
A hozzávalókból sima tésztát gyúrok majd 2 mm-esre kinyújtom és virág kiszúró formával kiszaggatom. Kikent tepsire sorakoztatom őket, és a következő tölteléket halmozzuk rá: a tojások fehérjét kemény habbá verem, és beleforgatom a darált diót, a porcukrot, a vaniliás cukrot és a citrom héjját . A hab közepébe belenyomkodok 1-1 szem meggyet/meggybefőttet. Előmelegített 200 C-os sütőben világos aranyszínűre sütöm a virágokat.

Porhanyós sós rúd

Az Erdélyi konyha legfrissebb számában talátam ezt a receptet. Gyorsan elkészül, porhanyós a tésztája és sokáig frissen áll.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg vaj
  • 3 kiskanálnyi só
  • 3 tojássárgája
  • 4 evőkanál tejfől
  • kevés tej, ha nem áll össze a tészta
  • a tetejére reszelt sajt, köménymag, tojás
A hozzávalókból tésztát gyúrok. Kisujnyi vastagra nyújtom, megkenem felvert tojással, megszórom köménymaggal és reszelt sajtal és rúdakká darabolom. 200 C-os sütőben aranybarnára sütöm a rúdacskákat(kb 10-15 perc).

Képviselő fánk

Ez a süti is nagy kedvenc nálunk. Húsvétkor is ez szokott leggyorsabban elfogyni. Az a jó benne, hogy előre elkészíthető és a vendégek érkezése előtt tölthető(töltelék nélkül, hűvös helyen akár egy hétig is eláll). A recept a Házi sütemények cimű szakácskönyvből származik. Több félét kipróbáltam már és ez sikerült a legjobban. A fotón a fánkok töltetlenül láthatók.

Hozzávalók:
  • 10 dkg zsír-vagy vaj
  • 20 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 2,5 dl víz
  • csipet só
  • 1 késhegynyi sütőpor
A vizet a sóval és a zsírral felforralom. Egyszerre beleszórom az összes lisztet és addig  keverem folyamatosan, míg el nem válik az edény falától. Ekkor hűlni hagyom(kb fél óra). Ha kihült a massza egyenként hozzákaverem a tojásokat-mindenikkel jól elkeverve-ez a legnehezebb rész, de semmiképp nem szabad beletenni a következő tojást amíg az előző nem vegyült el teljesen. Az utolsó tojással együtt belekeverjük a sütőport is. A tészta szép fényes kell legyen. Habzsákkal egymástól jó nagy távolságra diónyi halmokat rakok a tepsire(kb 2-3 szorosára megnőnek a fánkok). Egy órát pihentetem. Ha letelt a pihenési idő, megspriccolom a tepsit egy kevés vízzel és 220 C-ra előmelegített sütőbe 20 percet sütöm a fánkokat. Ha kihültek levágom a kalapjukat(kikaparom a belsejüket, ha szükséges) és vanilliás pudinggal töltöm. Ha a locsolóknak kínáljuk, akkor csak hétfőn reggel érdemes tölteni őket.

2011. április 21., csütörtök

Sült zeller krémleves

Ez a krémleves talán a legfinomabb amit eddig ettem. A zeller krémlevest eddig is szerettem, de a sütéstöl a zöldség itt kap egy plusz ízt és a végeredmény valami fantasztikus, mindenképp megéri kipróbálni. A recept ismét nosaltys:) egy kis változtatással.
Hozzávalók:
  • 1,5-2 liter húsleves(lehet bio leveskockábol is)
  • 30-40 dkg zeller
  • 1 murok
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 nagyobb krumpli
  • 1-1,5 dl tejföl(a kevésbé zsíros fajta)
  • 2 ek liszt
  • 6-8 dkg vaj
  • só, bors
 A megtisztított zellert, a krumplit és a murkot hosszában négyfelé vágom, majd keresztben 2-3 mm-es szeletekre aprítom. A vajat felolvasztom és a zöldségeket rászórva elkezdem sütni(a hagyma egészben jön bele és a turmixolás előtt eltávolítom). Megfűszerezem majd többször megkavarva fedő alatt 15-20 percig sütöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a zöldségekre szórom a lisztet, megkavarom és felöntöm a leves kétharmadával. További 10-15 percig főzöm. Ez után botmixerrel összeturmixolom, majd hozzáöntöm a maradék húslevest és a tejfölet. Ha túl sűrű adhatunk hozzá vizet és ha szükséges ízesíthetjük.A levest összemelegítem, de nem forralom. Készen kapható pirított kiflikarikákkal tálaltam.

2011. április 19., kedd

Sajtos tallér

Ey a sütemény nagy kedvencem. Kiskoromban nagymamám testvére sütött nekem ilyet. Pár éve a feketetói vásáron találtam sütöt hozzá, azóta itthon is gyakran készül. A receptre a nosalty-n találtam.
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 125g  vaj
  • 125 g reszelt sajt
  • fél sütőpor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 evőknál só
A hozzávalókból tésztát gyúrok, kisujnyi vastagra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Felmelegitem a sütöt és hármassával kb egy perc alatt kisütöm a sütiket.