2011. május 15., vasárnap

Túrós szilvás(vagy barackos) gombóc

Ez a recept Lajos Maritól, egy régi Nők Lapjából származik. Ott barackkal készül, de nekünk szilva volt a fagyasztóba, ayyal is tökéletes lett. A szilva egy része a gombócokba került, a maradékból pedig kevés cukorral és rummal mártást főztem melléjük. Nagyon-nagyon finom, megéri kipróbálni.
Hozzávalók:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 18 dkg (grizes) liszt
  • 10 dkg lágy vaj 
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • fél citrom reszelt héjja
  • a közepükbe szilva vagy barack, megcukrozva és fahajazva
  • a forgatáshoz prézli és vaj(a vajon megpiritom a prézlit és kevés cukrot adok hozzá)
A túrót áttöröm. A vajat habosra keverem a sóval, reszelt citromhéjjal és az eggyenként hozzáadott tojásokkal meg a túróval. Több részletben hozzá adom a lisztet és lazán összekeverem(de alaposan!). A hűtőben legalább fél órát pihentetem. Felteszek forrni kb 4-5 liter vizet. A tésztát 1 cm vastag, 25*25 cm-es négyzetté nyújtom és 16 egyforma részre vágom. Mindenik kis négyzet közepébe teszek egy kimagozott és cukrozott barackot vagy egy fél szilvát. a fővő vizhez adok egy fél evőkanál sót és a gombocokat két részben, kb 8-10 perc alatt készre főzöm. Ha megfőttek szúrőre szedem őket, hagyom kicsit lecsepegni majd a cukros prézlibe forgatom a gombocokat. Melegen tálalom őket a maradék gyümölcsből főzött mártással.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése