2011. szeptember 4., vasárnap

Török kenyér

Ez a "ramazan pide" recept az Ízmorzsák blogról származik. Számomra azért különleges, mert az elkészítésével nyertem Eliftől egy gyönyörű ékszerszettet :)




Hozzávalók:

  • 1,5 dl langyos víz
  •   1 dl langyos tej
  •   1 csomag szárított élesztő 
  •   1,5 tk só
  •   1 tk cukor
  •   fél dl olaj
  •   1 tojás fehérje
  •   kenyérliszt, amennyit a tészta felvesz(kb fél kg)
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez
 Egy tálban elkeverem az élesztőt a cukorral és a vízzel. Hozzá adom a tejet, a tojás fehérjét, az olajat és a sót. Fokozatosan keverek hozzá lisztet, közepes keménységű tésztává gyúrom. Egy fél órát állni hagyom majd két cipóra osztom. Az egyik cipót a hütőbe dugom, a másikat egy kiolajozott sütőlemezen 20-25 cm átmérőjű korongá lapogatom a kezemmel. Letakarva állni hagyom kb 25 percet, majd az ujjaimmal a képen látható mintát formálok rá. Tojássárgával lekenem, majd 15 perc alatt 200 C-on készre sütöm(a sütő aljába teszek egy pohárnyi vizet tűzálló tálba, hogy gőz képződjön a sütés alatt). Amig az első kenyér sül kiformázom a másodikat is. Ha kihült különböző kencékkel kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése