2011. március 13., vasárnap

Szuper lángos

Ez a recept is Smith-éktől származik a nosalty.hu-ról. Egyik este nagyon megkivantam a fokhagymás tejföles lángost, ezért eldöntöttem, hogy az lesz a másnapi ebéd. A lakotársaknak kérésére olyan variánstt kerestem, t ami nem sziv magába sok olajat. Smithéknél rátalaáltam erre a kefires változatra. Nem olajos és nagyon finom....érdemes kiprobálni(nálunk még a mamut is imádta, csak ennyit hagyott a fotózáshoz)

 Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dl kefír
  • 2 ek tejföl
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • fél marék só
  • 1/4 mk cukor  
Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukrozott tejben. A liszthez keverem a sót, egy kis mélyedést készítek a közepébe és beleöntöm az élesztős tejet. Egy kicsi lisztet kavarok hozzá, konyharuhával letakarom és hagyom 10 percet meleg helyen pihenni. Ezután hozzáadom a tejfölet és a kefírt és összedolgozom  a tésztát. Ha a tészta szépen összeállt hagyom állni egy fél órát(ha ragad adhatunk hozzá még egy kis lisztet)
Olajat hevítek és megsütöm benne a lángosokat. Gyorsan elkészülnek(oldalanként kb 1 perc sütés). Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalom.

    2011. március 11., péntek

    Majorannás burgonyakrémleves

    Nemrég Ausztriába kóstoltam ilyen levest. Ott virsli karikákkal tálalták, de piritós kockákkal is nagyon finom.


    Hozzávalók:
    • 5-6 közepes méretű krumpli
    • egy fej hagyma
    • majoranna, köménymag, só, bors ízlés szerint
    • pirítós kockák a tálaláshoz
    Az apró kockára vágott hagymát üvegesre párolom egy kevés felhevített olajon. Hozzá adom a krumpli kockákat, fűszerezem, felöntöm vízzel és fedő alatt puhára párolom. Hagyom kicsit hűlni majd leszűröm. A zöldségeket, összeturmixolom és felöntöm a levessel. Ha szükséges utána fűszerezek és még egyszer felforralom.

    2011. március 9., szerda

    Almafánk

    Tartalmasabb levesek utan ajánlom ezt a finomságot. Gyorsan kész van és még gyorsabban elfogy. Kiskorom óta szerepel a kedvencek közt. Recept a mindmegette mazsoláról(egy kis segítséggel gyerekek is elkészíthetik).
    Hozzavalok:
    • 3 alma,
    • 2 tojás,
    • 10 dkg porcukor,
    • 15 dkg liszt,
    • őrölt fahéj ízlés szerint,
    • 1/2 citrom leve,
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Az almákat meghámozom és a reszelő nagyobb lyukú felén lereszelem. A reszelt almához keverem a többi hozzávalót. Serpenyőben kevés olajat melegítek és kanállal beleszaggatom a fánkokat. Mikor az egyik felük piros, megforditom es készre sütöm őket. Papír törlökendővel leitatom a felesleges olajat a fankokról és porcukorral megszorva tálalom.

    2011. március 8., kedd

    Tagliatelle peszternákkal Jamie módra

    Ez az étel gyorsan elkészíthető, kevés alapanyag kell hozzá és a végeredmény nagyon finom. Jamie Oliver receptjét használtam.
    Hozzávalók:
    • 1 csomag(6 szeletes) vékonyra szeletelt bacon
    • 1 kisebb maréknyi friss rozmaring levél
    • 3 diónyi darab vaj
    • 3 cikk megtisztított, vékonyra szeletelt fokhagyma
    • 2 közepes méretű peszternák, megtisztítva és zöldség pucolóval hosszába vékony szeletekre vágva
    • 12 "gombóc" tagliatelle tészta
    • 2 evőkanál parmezán sajt
    • só, bors izlés szerint
    A tagliatelle-t megfőzöm sós vízben. Egy nagy serpenyőben felhevítek két diónyi darab vajat és a bacon szeleteket elősütöm benne a rozmaring levelekkel együtt. Hozzá adom a peszternákot és a fokhagymát és 3-4 percig még együtt pirítom. Bele keverem a kifőzött tésztát, hozzákeverek egy keveset a tészta főzővízéből és rádobom a maradék vajat. Rászórok egy kevés parmezán sajtot, ízlés szerint fűszerezem sóval és borssal, összeforgatom és már tálalom is.

    2011. február 21., hétfő

    Diós-lekváros keksz

    Ezt a receptet a Stahl magazinban találtam. Karácsonyi aprósütiként szerepel, de nem birtam addig várni a kipróbálásával. Nagyon finom és sokáig eláll.
    Hozzávalók:
    • 150 g hideg vaj
    • 250 g liszt
    • 75 g cukor
    • egy csipet só
    • 1 dl hideg habtejszín
    • 1 vanillia rúd kikapart belseje(vagy vanilliás cukor)
    • 1 citrom reszelt héjja
    • 100 g örölt dió
    • 120 g sürű baracklekvár
    A vajat apró kockára vágom. A liszet, a cukrot, a füszerekekl elkeverem(robotgép gyúró fejével), hozzáadom a vajat és addig hagyom dolgozni, mig morzsalékos nem lesz a tészta-kb fél perc. Hozzáöntöm a tejszínt és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Egy fél órát pihentetem a hütőszkrénybe, majd ketté vágom. A tészta feléből  kb 30*25 cmes téglalapot nyujtok és megkenem a lekvárral elkevert dióbéllel. Szorosan feltekerem és zsugorfoliába csavarom. A tészta másik felável ugyanígy járok el. A rudakat visszateszem a hidegbe legalább fél órára, de jobb ha 2-re.

    Mikor megdermedt vékonyan(fél cm) felszeletelem és 175 fokon kb 15 perc alatt készre sütöm. Még forrón megkenem 2 evőkanál forró víz és két evőkanál cukor keverékével a kekszeket. Rácson hagyom öket kihülni.

    Zöldség krémleves Velburgból

    Ezt a levest egy Németországi falucskában, egy fogadóban kóstoltam először, évekkel ezelőtt. Nagyon izlett, de sehogy sem sikerült kitalálnom, hogy pontosan hogyan készülhet. Aztan az idén megint ettem és ezuttal elkértem a receptjét is.
    Hozzávalók:
    • 2 kisebb hagyma
    • 3 krumpli
    • 3 murok-sárgarépa
    • 100 g brokkoli
    • 2 cikk fokhagyma
    • fél liter zöldségleves(bio leveskockából)
    • 1 liter tej
    • só, bors, majoranna, köménymag
    • a tetejére piritott kenyér vagy sonka kockák 
    A zöldségeket a levessel és a füszerekkel puhára párolom. Hagyom kicsit kihülni majd összeturmixolom. A tejjel felöntöm és ha szükséges még kevés sóval borsal utóizesítem. Összeforralom és a kenyér vagy sonka kockákkal tálalom(ennél a receptnél jobb ha a murok nem nagyon aromás fajta, mert különben édeskés lesz a leves).

    2011. február 19., szombat

    Keksz-szalámi Klárika nénitől

    Ez a recept a potnagymamámtól származik. Az öcsém nagyon szereti, azt mondja, hogy olyan "házicsoki íze" van. Azért jobb mint a tojás nélküli variánsok, mert azon kívűl, hogy gazdagabb az íze, biztosan össze is áll a massza.

     Hozzávalók:

    • 500 g darált jó minőségű háztartási keksz(ha azt szeretnénk, hogy foltos legyen a sütemény, akkorkét maréknyi kekszet csak tördeljünk nagyobbacska darabokra, ne daráljuk le)
    • egy teás csészenyi+1 teáskanál cukor
    • 3 tojás
    • 1 vaj
    • 2 evőkanál kakaó
    • 2-3 evőkanál viz
    Egy kis zománcozott csészébe elkeverem a kakaóport a teáskanál cukorral és a vizzel és összeforralom. A csésze cukrot a 3 tojással elkeverem egy nagyobb fazékba. Meggyújtom alatta a tüzet és bele szórom a kockára vágott vajat. Addig kevergetem folyamatosan, míg a vaj el nem olvad. Ekkor bele öntöm a kakaós masszát és rögtön elzárom alatta a tüzet. Jól elkeverem, majd várok amíg kicsit kihül(5 percet) és ekkor beleszórom a kekszet. Kiterítek egy darab zsugor-fóliát, megkenem vékonyan vajjal és rahalmozom a massza felét, feltekerem. Ugyanígy járok el a többi masszával is. Ahogy kihült, hideg helyre teszem(hütőszekrény). Vékonyra szeletelve kínálom.