2013. október 14., hétfő

Legfinomabb melegszendvics-körtés kecskesajtos

Mióta elöször kiprobáltam nem is ennék más melegszendvicset. Nagyon finom a kecskesajt.körte párositás. Én ezzel a sajttal szeretem leginkább. Fontos, hogy friss bazsalikomot használjunk hozzá. Recept innen.




Hozzávalók:

  • kenyér vagy bagett szeletek
  • vaj
  • lágy kecskesajt pl. LaColline
  • érett körte
  • friss bazsalikom levelek
  • méz
A kenyérszeleteket egy tepsibe pakolom, megkenem őket vajjal. A körtéket meghámozom és felszeletelem. A bazsalikomleveleket felapritom. Minden kenyérszeletre teszek egy-két darab körtét, kecskesajtot morzsolok rá, megszórom bazsalikommal és rácsepegtetek egy pici mézet(csak pár csepp). Forró sütőbe készre sütöm. Vigyázok, hogy ne süssem túl, nehogy kiszáradjon a kenyér. Melegen kinálom.

2012. február 16., csütörtök

Kérés

Egy nagy kéréssel fordulok hozzátok. Részt veszek a Fűszerész játékában és nyerhetek sok-sok csomag fűszert ha szavaztok a receptem fotójára. Csak klick a linkre és like. köszi szépen:)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=362127197144458&set=a.355336651156846.90600.259553610735151&type=1&theater

2011. december 4., vasárnap

Mézeskalács

Ez a mézeskalács recept nagyon nagyon finom. Rögtön puha, illatos, könnyen kezelhető. Recept ismét Smithéktől:) Mi négyszeres adagot készítettünk. Hozzá 2 tojás fehérjéből cukormázat készítettem. Kemény habbá vertem a tojásfehérjéket egy csepp citrommal és egy csipet sóval. Annyi porcukrot adtam hozzá(kb. 30 dkg-ot) míg sűrű tejfőlszerű masszát kaptam amivel könnyedén lehet rajzolni.
A fűszerkeverékhez az ötlet innen jött. Használtam hozzá 1 ek kardamomot, 1 ek szegfűszeget, 1 ek őrölt gyömbért, 1 ek őrölt koriandert, 1 tk őrölt szerecsendiót, 4 ek őrölt fahéjt és 1 vaníliarúd kikapart belsejét. Ennyi fűszer ment a négyszeres adagba.

Hozzávalók:
  • 50 g vaj
  • 60 g barnacukor
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 citrom héja reszelve
  • 1 narancs héja reszelve
  • 1 tojás
A vajat a mézzel, és a cukorral felolvasztom majd hideg vízfürdőbe kihűtöm. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a reszelt citrus héjjakkal összekeverem. A mézes masszába belekeverem a tojást és ezt a lisztes keverékkel elvegyítem. Egy éjszakára hidegre teszem(ez nagyon fontos lépés és nem hagyható el). Ha ragadós a tészta nem baj, másnapra megkeményedik.  Másnap lisztezett deszkán kinyújtom kb. 3 mm vastagságura és 200C-on kb. 8-9 perc készre sütöm. Ha teljesen kihült cukormázzal díszítem.  

2011. november 27., vasárnap

Picinyke finomság

Ehhez a sütihez nagyon kevés hozzávaló kell és nagyon de nagyon finom, poronyó a végeredmény. Azt, hogy mennyire finom mi sem bizonyítja jobban mint, hogy a párom aki nagy "ne együnk annyi sütit" aktivista miután megszídott, hogy miért tünnek el olyan gyorsan a tányérrol az apróságok, kért egyet, majd még egyet, majd még egyet:D Az ellenállhatatlan süti recepje innen. A fotó sajnos csúnya, nincs itthon jó gépünk jelenleg, de ez senkit ne tántoritson el az elkészítéstől.
Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 csipet só
  • tölteni meggy kompótból(vagy nyersen eltett) vagy lekvár
  • porcukor a forgatáshoz
A lisztből, vajból és tejfőlből a csipetnyi sóval tésztát gyúrok. Egy éjszakára vagy legalább pár órára a hütőbe teszem pihenni. Ez után olyan vékonyra nyújtom ki amilyen vékonyra csak tudom, megtöltöm és 200 C-os sütőben aranyszínűre sütöm, majd még melegen porcukorba forgatom őket. A lekvárosak úgy készültek, hogy a tésztát 3 éves gyerek öklénzi darabokra osztottam, karikévá nyújtottam, 8 szletre vágtam mint a pizzát és minden szelelt széles felére tettem egz kevés lekvárt aztán kifliket formáztam. A meggyeshez a tésztagombocot téglalap alakura nyújtottam, a hosszabb felére pakoltam egy sor meggyet, majd feltelertem mint egy minirétest, aztán éles késsel minden mésodik meggyszem után elvágtam a sütit.

2011. október 23., vasárnap

Baba keksz

Pici koromban anyukám sokszor sütött nekem ilyen kekszet. Nem csoda, hogy már akkor is nagyon szerettem:)A múltkor picigyerek látogatóba mentünk, és ezt a kekszet készítetem el.




Hozzávalók:
    • 40 dkg liszt
    • 12 dkg cukor
    • 20 dkg vaj
    • 1 tojás
    • 1 kicsi citrom héjja és leve
    • fél sütőpor
    A hozzávalókat összegyúrom és formákkal kiszaggatom, vagy húsörlővel kiformázom. Nagyon finom:) 

    2011. október 15., szombat

    Spenótfőzelék

    Nagyon finom spenótfőzelék Popeyeknek:) Ötlet innen.

    Hozzávalók:
    • 500 g spenót
    • 3 evőkanál liszt
    • 3 evőkanál olaj
    • 3 dl tej
    • 3 cikk fokhagyma
    • 250 g krumpli
    • só, bors, estleg piros paprika és majoranna
    A krumplit héjjában megfőzöm és áttöröm. A spenótot kevés vizzel felteszem főni. Kb 5 perc múlva leveszem a tűzről és hagyom kihülni. Botmixerrel pürésítem. A lisztel és az olajjal rántást készítek. hozzá adom a parikát és a fokhagymát, felöntöm tejjel és várok míg egy kicsit besűrüsödik.  Hozzékeverem a spenotot és a krumplit. Fűszerezem és még kb. 5 percig főzöm.

    Millefoglie-olasz krémes

    Ezt a sütit pont annyira egyszerű elkészíteni mint amennyire finom. A krém receptjét egy francia főzősuliban tanultam. Tejszín nélkül lehet használni töltelékként a híres mazsolás csigákhoz(pain raisin).
    Hozzávalók:
    • fél liter tej
    • 60 g kukoricakeményítő
    • 120 g cukor
    • 1 egész tojás
    • 4 tojás sárgája
    • 60 g vaj
    • vanília aroma(ezt úgy készítem házilag, hogy a vanília rúdakat-miután kikapargattam és elhasználtam a magocskáikat-egy kicsi befőttesüvegbe rakosgatom és vodkával vagy rummal feltöltöm az üveget)
    • 2 dl tejszín
    • 1 csomag leveles tészta
    • gyümölcs-pl malna-elhagyható
    A réteslapot három egyenlő darabba vágom, villával nagyon sűrűn megszurkálom és pirosra sütöm 200C-on.

    A krémhez a tejbe keverem a tojásokat, a keményítőt a cukrot és a tojásokat, kézi turmixgéppel simára keverem, felteszem főni. Amint besürüsödik(folyamatosan kell kevergetni-aránylag hamar be fog sűrűsödni) lehúzom a tűzről és elkeverem benne a vajat meg a vanília aromát. Egy tányérra simítom kb. 2 cm vastagon(igz hamarabb kihűl) a krémet, letakarom fóliával és bedugom a hűtőbe. Ha kihült a krém, óvatosan hozzá keverem a kemény habbá vert tejszínt. A 3 tésztalap közé egyenletesen elosztom a krémet és tálalásig hűtőben tárolom a sütit. Ha gyümölcs is kerül bele akkor elkészítés után egy órával el kell fogyasztani. Fagyasztott gyümölcsel is elkészíthető, csak vigyázni kell a mennyiségre, mert a túl sok gyümölcs eláztathatja a sütit.