2011. október 23., vasárnap

Baba keksz

Pici koromban anyukám sokszor sütött nekem ilyen kekszet. Nem csoda, hogy már akkor is nagyon szerettem:)A múltkor picigyerek látogatóba mentünk, és ezt a kekszet készítetem el.




Hozzávalók:
    • 40 dkg liszt
    • 12 dkg cukor
    • 20 dkg vaj
    • 1 tojás
    • 1 kicsi citrom héjja és leve
    • fél sütőpor
    A hozzávalókat összegyúrom és formákkal kiszaggatom, vagy húsörlővel kiformázom. Nagyon finom:) 

    2011. október 15., szombat

    Spenótfőzelék

    Nagyon finom spenótfőzelék Popeyeknek:) Ötlet innen.

    Hozzávalók:
    • 500 g spenót
    • 3 evőkanál liszt
    • 3 evőkanál olaj
    • 3 dl tej
    • 3 cikk fokhagyma
    • 250 g krumpli
    • só, bors, estleg piros paprika és majoranna
    A krumplit héjjában megfőzöm és áttöröm. A spenótot kevés vizzel felteszem főni. Kb 5 perc múlva leveszem a tűzről és hagyom kihülni. Botmixerrel pürésítem. A lisztel és az olajjal rántást készítek. hozzá adom a parikát és a fokhagymát, felöntöm tejjel és várok míg egy kicsit besűrüsödik.  Hozzékeverem a spenotot és a krumplit. Fűszerezem és még kb. 5 percig főzöm.

    Millefoglie-olasz krémes

    Ezt a sütit pont annyira egyszerű elkészíteni mint amennyire finom. A krém receptjét egy francia főzősuliban tanultam. Tejszín nélkül lehet használni töltelékként a híres mazsolás csigákhoz(pain raisin).
    Hozzávalók:
    • fél liter tej
    • 60 g kukoricakeményítő
    • 120 g cukor
    • 1 egész tojás
    • 4 tojás sárgája
    • 60 g vaj
    • vanília aroma(ezt úgy készítem házilag, hogy a vanília rúdakat-miután kikapargattam és elhasználtam a magocskáikat-egy kicsi befőttesüvegbe rakosgatom és vodkával vagy rummal feltöltöm az üveget)
    • 2 dl tejszín
    • 1 csomag leveles tészta
    • gyümölcs-pl malna-elhagyható
    A réteslapot három egyenlő darabba vágom, villával nagyon sűrűn megszurkálom és pirosra sütöm 200C-on.

    A krémhez a tejbe keverem a tojásokat, a keményítőt a cukrot és a tojásokat, kézi turmixgéppel simára keverem, felteszem főni. Amint besürüsödik(folyamatosan kell kevergetni-aránylag hamar be fog sűrűsödni) lehúzom a tűzről és elkeverem benne a vajat meg a vanília aromát. Egy tányérra simítom kb. 2 cm vastagon(igz hamarabb kihűl) a krémet, letakarom fóliával és bedugom a hűtőbe. Ha kihült a krém, óvatosan hozzá keverem a kemény habbá vert tejszínt. A 3 tésztalap közé egyenletesen elosztom a krémet és tálalásig hűtőben tárolom a sütit. Ha gyümölcs is kerül bele akkor elkészítés után egy órával el kell fogyasztani. Fagyasztott gyümölcsel is elkészíthető, csak vigyázni kell a mennyiségre, mert a túl sok gyümölcs eláztathatja a sütit.

    2011. szeptember 22., csütörtök

    Mennyei sütemény

    Ezt a receptet Erikától kaptam, ő meg egy nénitől. Igazából lepénynek kellett volna sütni, közepes méretű tepsibe, de nemrég sikerült beszereznem egy kivehető aljú kalácssütő formát, igy most abban készült. kisértetiesen hasonlít az íze a mamám által mindig sütött kalácskáéhoz. Az gyümölcs nélkül készűlt, a tészta egyik részében elkevert kakaóval bemárványozva. Mivel a süti hozzávalói 'feketés' és 'vizes' csésze mértékegységekkel vannak megadva, ezért a csészék is rákerültek a fotóra, melyeket én használtam a méréshez.
    Hozzávalók:
    • 2 tojás
    • 2 feketés csésze cukor
    • 1 vanillia cukor
    • másfél feketés csésze olaj
    • 2 feketés csésze tej
    • 2 vizes csésze liszt
    • 1 sütőpor
    A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd lassankánt hozzá öntöm az olajat, aztán a cukrot, majd a sütúporral elkevert lisztet. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm, addig sütöm(180-200 c-on), míg a teteje 'megbőrösödik', majd részórom a gyümölcsököt és tovább sütöm. FIgzelem, a teteje hamar megpirul, de nem biztos, hogy a közepe is átsűl annyi idő alatt. Ha a teteje már barna, de belül még ragadós akkor egy darab alufóliával letakarva sütjük tovább. Aránylag hosszú sütési időt igényel. Nagyon finom.

    2011. szeptember 4., vasárnap

    Török kenyér

    Ez a "ramazan pide" recept az Ízmorzsák blogról származik. Számomra azért különleges, mert az elkészítésével nyertem Eliftől egy gyönyörű ékszerszettet :)




    Hozzávalók:

    • 1,5 dl langyos víz
    •   1 dl langyos tej
    •   1 csomag szárított élesztő 
    •   1,5 tk só
    •   1 tk cukor
    •   fél dl olaj
    •   1 tojás fehérje
    •   kenyérliszt, amennyit a tészta felvesz(kb fél kg)
    • 1 tojás sárgája a lekenéshez
     Egy tálban elkeverem az élesztőt a cukorral és a vízzel. Hozzá adom a tejet, a tojás fehérjét, az olajat és a sót. Fokozatosan keverek hozzá lisztet, közepes keménységű tésztává gyúrom. Egy fél órát állni hagyom majd két cipóra osztom. Az egyik cipót a hütőbe dugom, a másikat egy kiolajozott sütőlemezen 20-25 cm átmérőjű korongá lapogatom a kezemmel. Letakarva állni hagyom kb 25 percet, majd az ujjaimmal a képen látható mintát formálok rá. Tojássárgával lekenem, majd 15 perc alatt 200 C-on készre sütöm(a sütő aljába teszek egy pohárnyi vizet tűzálló tálba, hogy gőz képződjön a sütés alatt). Amig az első kenyér sül kiformázom a másodikat is. Ha kihült különböző kencékkel kínálom.

    2011. szeptember 3., szombat

    Házi pástétom

    Ez anyukám receptje, azt hiszem még nagymamámtól tanulta. Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha már uncsi a reggeli sajtos-sonkás szendvics. Nagyon finom ízű és nem nagyon zsíros, gyerkőcök is ehetik.




    Hozzávalók:

    • 500 g pulyka vagy csirke máj
    • egy kisebb csirke mell
    • 200 g vaj
    • 1 hagyma
    • 2 cikk fokhagyma
    • só, bors, csombor
    A hagymát apró kokckára vágom. Egy kevés olajon üvegesre párolom. Ráteszem a májat, rányomom a fokhagymát. A májakat szép pirosra sütöm, a végén fűszerezem. egy másik serpenyőben egy kevés olajon előbb magas lángon színt adok a sóval-borssal befűszerezett mellnek, majd fedő alatt alacsony lángon készre párolom. Hagyom kihülni az alapanzagokat majd kétszer átengedem őket a húsdarálón(a csirkemell darabokkal kimártom a máj hagymás szaftját és úgy teszem a darálóba). Egy vajatelkezdek kézi habverővel habosra kavarni majd hozzá adom lassacskán a májas keveréket. Ha szükséges még teszek hozzá egy kis fűszert.

    2011. augusztus 31., szerda

    Különleges lencseleves

    Ha lencse levest főzök, akkor általában vörös lencséből készítem, mert azt nem kell előtte áztatni, de most barna lencséből akartam főzni, mert a barátom arra szavazott. Rátaláltam erre a recepre és (pár változtatással) sikerült elkészíteni a legfinomabb lencselevest amit valaha kóstoltunk.
     Hozzávalók:
    • 25 dkg lencse
    • 1 fej hagyma
    • 2 szál murok(sárgarépa)
    • 1 kisebb zeller
    • 1 csípős paprika
    • 2 erőleveskocka
    • 3 dkg vaj
    • 1 dl tejföl
    • 1 csokor metélőhagyma (snidling)
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • frissen őrölt bors
     A lencsét egy éjszakára, vagy legalább 3 órára beáztatom. Annyi vízben, ami ellepi, felteszem főni a két leveskockával. A többi zöldséget (hagyma, sárgarépa, zeller, csípős paprika) kockára vágom. Vajon üvegesre dinsztelem a hagymát majd a többi zöldséggel és egy kevés vizzel puhéra párolom. Botmixerrel pürésítem a zöldséges keveréket, majd elkeverem benne a tejfölet és az egészet a leveshez adom. Sóval, borssal és a zöldfűszerekkel ízesítem, összeforralom és tálalom.