2011. február 21., hétfő

Diós-lekváros keksz

Ezt a receptet a Stahl magazinban találtam. Karácsonyi aprósütiként szerepel, de nem birtam addig várni a kipróbálásával. Nagyon finom és sokáig eláll.
Hozzávalók:
  • 150 g hideg vaj
  • 250 g liszt
  • 75 g cukor
  • egy csipet só
  • 1 dl hideg habtejszín
  • 1 vanillia rúd kikapart belseje(vagy vanilliás cukor)
  • 1 citrom reszelt héjja
  • 100 g örölt dió
  • 120 g sürű baracklekvár
A vajat apró kockára vágom. A liszet, a cukrot, a füszerekekl elkeverem(robotgép gyúró fejével), hozzáadom a vajat és addig hagyom dolgozni, mig morzsalékos nem lesz a tészta-kb fél perc. Hozzáöntöm a tejszínt és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Egy fél órát pihentetem a hütőszkrénybe, majd ketté vágom. A tészta feléből  kb 30*25 cmes téglalapot nyujtok és megkenem a lekvárral elkevert dióbéllel. Szorosan feltekerem és zsugorfoliába csavarom. A tészta másik felável ugyanígy járok el. A rudakat visszateszem a hidegbe legalább fél órára, de jobb ha 2-re.

Mikor megdermedt vékonyan(fél cm) felszeletelem és 175 fokon kb 15 perc alatt készre sütöm. Még forrón megkenem 2 evőkanál forró víz és két evőkanál cukor keverékével a kekszeket. Rácson hagyom öket kihülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése