2011. június 10., péntek

Rácsos cseresznyetorta

Ez a recept szintén a nosaltysoktól származik. Petra publikálta a facebookon. Nagy sikere volt nálunk. Egyedüli problémám vele, hogy kicsit túl édesnek találtam a tölteléket, következőkor kevesebb cukorral készítem majd. A receptet idemásolom, semmit nem változtattam rajta.



Hozzávalók:
Tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 nagy házi tojás
  • 12,5 dkg puha vaj
  • + 1 tojás evőkanálnyi vízzel keverve
Töltelékhez:
  • 1 kg ropogós cseresznye, kimagozva
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 ek kukoricaliszt
  • 2,5 dkg vaj

A lágy vajat a cukorral, robotgép segítségével összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, további fél percig keverjük. A lisztet is beletéve már csak pár másodpercig, éppen addig járatjuk a gépet, míg a tészta össze nem áll. (Ha szükséges kevés jéghideg vizet adhatunk hozzá.) Enyhén lisztezett felületre téve kézzel összegyúrjuk. A tésztabucit fóliába csomagoljuk és a hűtőbe dugjuk fél órára. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, akkorára, hogy egy 23 cm-es piteformát ki tudjunk bélelni vele. A tészta peremét a vízzel higított tojással megkenjük. A kimagozott cseresznyét összekeverjük a cukorral és a kukoricaliszttel. A tölteléket a piteformába töltjük és rákockázzuk a vajat. A maradék tésztát kinyújtjuk, és rácsokat készítünk a pite tetejére. A rácsokat tojással kenjük, és meghintjük némi kristálycukorral. Hagyományos sütőnél 220 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, majd 10 perc elteltével mérsékeljük a hőt 180 fokra. További 30-40 percig sütjük, míg aranyszínű nem lesz a tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése