2011. május 15., vasárnap

Gyöngyös kalácsa

Ezt a kalácsot a tegnap este 11 környékén készítette a barátnőm a párjával. Mivel késő volt, csak kevés időt kapott a kalács a kelésre, de ízben tökéletes lett. Ők most raháttal és mazsolával készítették de kerülhet bele dió, mák vagy kakaó is, sőt simán is nagyon finom.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 kocka friss vagy egy tasak szárított élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 citrom héja
  • maysola, rahat, dió, mák, kakaó izlés szerint
  • a tetejét lekenni tojás
Az élesztőt felfuttatjuk egy dl langyos cukros tejben, a többi alapanyaghoz keverjük és lágy tésztát dagasztunk. Sokáig kell dagasztani, akkor jó, ha hólyagosodni kezd. Egy órát kelni hagyjuk, majd két cipóra osszuk. Kisujnyi vastag téglalalappá nyujtjuk őket, megszórjuk a töltelékkel(a mazsolával vigyázni kell, mert ha túl sok kerül bele akkor tipadttá válhat a tészta), feltekerjük és tepsibe helzezzük. Megkenjük felvert tojással és még egy órát állni hagyjuk kelni. 200C-os sütőben kb fél óra alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése