2011. január 29., szombat

Apor tortája-Narancsos mascarponetorta

Ez a torta egy számomra nagyon kedves kisfiú szülinapjára készült.A vizes piskótát kiskukta receptje alapján készítettem, a krémet a KataKonyha blogról lestem el. Nagyon finom lett a végeredmény.
Hozzávalók:
A piskótához(26 cm átmérőjű tortaformához):
  • 7 tojás
  • 7 ek víz
  • 14 ek liszt bőven mérve
  • 14 ek cukor(csapott)
  • 1 csomag sütőpor
A krémhez:
  • 1 kg mascarpone sajt, 
  • 3 közepes narancs reszelt héja és leve ( 2 dl levet tettem bele), 
  • 20 dkg porcukor(mehetett volna egy kicsit kevesebb is),
  • 4 dl habtejszín
Az összeállításhoz
  • baracklekvár
  • 2 narancs
 Piskóta
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéhez adtam egy csipet sót és egy csorrintás citrom levet és kezdtem habbá verni. Ahogy kezdett fehéredni hozzá adtam a vizet is. Mikor már kemény volt hozzá adtam a cukrot és tovább vertem, míg egész kemény habot nem kaptam. Hozzáadtam a tojás sárgákat és a mixer legalacsonyabb fokozatán belekevertem. A lisztet elkevertem a sütőporral és az egészet apránként a fehérjés habhoz szitáltam majd egy kanállal óvatosan belekevertem.
A tortaformát kibéletem sütőpapirral és úgy helyeztem bele a masszát, hogy körbe kicsit magasabb legyen mint a közepén(így a végén nem lett púpos a piskóta).

Krém
A tejszínt kemény habbá vertem, félretettem. A mascarponet összekevertem a cukorral, a narancshéjjal és narancslével a mixer segítségével. Végül egy evőkanállal hozzákevertem a tejszínhabot.

A torta összeállitása
A lapot háromba vágtam. Az alsó lapot megkentem barack lekvárral(narancs lekvárral is lehet, az nem volt itthon), rákentem kb a krém egy negyedét és kiraktam narancsszeletekkel. Erre jött a következő lap, vele is hasonlóan bántam. A harmadik lappal befedtem a tortát és kidíszítettem a tetejét.

A tortát a fogyasztás előtti nap készítettem el, hogy legyen ideje összeérni.

Krumplis-fokhagymás egytálétel

Ez is egy gyors kaja, időhiányban szenvedtem az egyik vizsga előtt, nem akartam külön a körettel bajlódni, ezért egy hőálló tálba tettem mindent és összesütöttem.
Hozzávalók:
  • 6 szelet fehér karaj vagy csirke mell
  • 4-5 darab közepes krumpli
  • 2 kápia paprika
  • egy doboz tejfől
  • 2 cikk fokhagyma
  • a tetejére reszelt sajt
  • só, bors, más fűszerek izlés szerint
Egy kevés olajat forrósítok egy serpenyőben és hirtelen megpiritom a hússzeletek mindkét oldalát(ez azért fontos, mert így sokkal zamatosabb marad a hús), majd a visszamaradt olajban kissé megpirítom a vastagabb csíkokra végott paprikát is..Egy olajjal vékonyan kikent hőálló tálba egymás mellé sorakoztatom a hússzeleteket, rájuk pakolom a paprikát. A krumplit megpucolom és vékonyan felkarikázom(ha túl vastagra vágom nem sül át). A tejfölet elkeverem a fokhagymával, a sóval és a krumplival harmonizálló zöldfűszerekkel(pl majoranna, oregánó). A krumplikarikákat beleforgatom, hogy egyenletesen kapjanak a fűszeres tejfőlből, majd egyenletes rétegben a húsra pakolom. A tejföles mártással meglocsolom és sajtot reszelek a tetejére. Hőálló fóliával letakarva egy órát sütöm, majd leveszem a fóliát és tovább sütöm amig a krumpli puha és ropogós nem lesz.

Avokadós smoothie

Volt itthon egy avokadó és egy fél ananász, ezt készítettük belőlük. Sajnos nem túl fotogén, de érdemes elkészíteni, mert nagyon finom(nekem is ízlett pedig más formájában nem rajongok az avokádóért). A recept a mindmegetteről van.

Hozzávalók:
  • 1 db érett avokádó
  • 20 dkg ananász(egy közepes ananász fele)
  • 2 narancs cikkekre szedve(vagy 3 dl narancslé)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál citromlé
  • 4 jégkocka-mi nem tettünk bele

Az avokádót és az ananászt kockákra vágom, hozzáadom a többi alapanyagot és botmixerrel pürésítem és tálalom is. Két nagy pohárnyi gyümölcslét kapok ebből az adagból..

2011. január 25., kedd

Currys csirke

Erre a recepre Rózsa csoporttársam hívta fel a figyelmemet. Szintén a nosalty-ról származik és ezen is változtattam egy kicsit. Állítolag lehet benne a húst banánnal helyettesíteni és úgy is nagyon finom. Én most nem voltam annyira bevállalós, így inkább a húsos variánst próbáltam ki.

Hozzávalók:
  • 250 g rizs(én most barnát használtam)
  • 250 g csirkemell
  • 2 ek curry
  • 2 ek chili szósz
  • 1 ek méz
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek ketchup
  • 1 kk étkezési keményítő
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 piros és 2 sárga kápia paprika
  • 6 kicsi-zsenge sárgarépa
  • 2 púpozott evőkanál mexikói zöldségkeverék(kukorica, borsó, paprika)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olaj
A rizset megfőzöm sós-vegetás vízben. A húst vékonyan felcsíkozom.

A mézből a szójaszósszal, 1 ek curryvel, a ketchupal és az étkezési keményítővel páclét készítek. Hozzakeverem a húst és állni hagyom míg elkészülök a zoldségekkel. A hagymát 1 centis darabokra, a többi zöldséget juliennre(egész vékony csíkokra) végom.

A wokban(nekem itt csak magas falú serpenyőm volt, abban is finom lett) felforrósítom az olajat és megsütöm benne a húst. Hozzáadom a zöldségeket, a csili szószt, az áttört a fokhagymát és 6-7 percig együtt pirítom(magas hőfokon). Hozzákeverem a főtt rizset és a maradék egy evőkanál curryt és még 2-3 percig együtt pirítom. Forrón tálalom.

2011. január 24., hétfő

Könnyű joghurttorta

Ez a torta két szempontból is könnyű. Az elkészítése sem igényel sok időt és ügyességet, bárki bátran nekifoghat és a végeredmény is könnyű, selymes (és nagyon finom) lesz. Mostanában gyakran készül nálunk különböző alkalmakra, mindenkinek izlik. A recept Lajos Maritól van.


Hozzávalók:
Az aljához:

  • 200 g darált háztartási keksz
  • 100 g darált sózatlan mogyoró(fele lehet mandula is)
  • 150 g vaj
A krémhez:
  • 2 tasak zselatin
  • 250 g túró
  • 7,5 dl sima joghurt
  • 180 g porocukor
  • 2 vanilliás cukor
  • 1 citrom
  • 4dl tejszín
  • fél dl naracslikőr-én vízzel szoktam helyettesíteni
  • gyümölcsök a díszítéshez
  • 1 tortazselé
A kekszmorzsát összekverem a darált mogyoróval. Ráöntöm a megolvasztott vajat, jól összekeverem. Egy kapcsos tortaformát az alja nélkül egy vékonyan beolajozott tálra helyezek és a morzsás lapot a kezemmel egyenletes lappá nyomkodom benne. Amig a krém elkészűl a hűtőben pihentetem.

A zselatint beáztatom egy dl hideg vizbe. A túrót a joghurttal, a két féle cukorral, a citrom héjjával és levével sima péppé turmixolom. A zseletint a likőrrel(vagy még fél dl vizzel) elkeverem és kis lángon, folyton kavargatva felolvasztom(mikor már nem érezzük a szemcséket, akkor jó-vigyázat, felforralni nem szabad). A zselatinhoz adok egy kanál joghurtos pépet, majd még egyet, hogy hűtsem le kicsit, végül belekeverem az egészet a joghurtba. Jeges vízbe állítom.

A tejszínt felverem kemány habbá, óvatosan belekeverem a joghurtos masszába. Az egészet a kekszes alapra öntöm és egy éjszakát(vagy legalább 6 órát) a hűtőben pihentetem.

Másnap a tortát tetszés szerint kidíszítem gyümölcsökkel majd a tasakon lévő utasítások szerint elkészítek egy tortazselét. Kanállal óvatosan a tortára csorgatom, hogy mindenhol egyenletesen fedje a gyümölcsöket. Még egy órára visszateszem a hűtőbe.

2011. január 22., szombat

Tökéletes pizza

Sokféle receptet kipróbáltam, míg ráleltem erre. Köszönet érte Mr and Mrs Smith-nek. Vékonyra nyújtva nagyon finom ropogós pizzát kapunk.

Ha kisújnyi vastagra nyújtjuk, tetejét olajjal megkenjük, oregánóval megszórjuk és kétújnyi csíkokra vágjuk majd 200C-on kb 15 perc alatt kisütjük akkor finom, puha, mártogatni való rudacskáink lesznek.

A tegnap mindkét variánst elkészitettem, de annyira gyorsan elfogytak, hogy csak ezt az egy képet sikerült készíteni.
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 3 dkg friss vagy egy tasak szárított élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csapott ek kristálycukor
  • 2 dkg zsír
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 csapott ek só
  • 2 tk szárított oregánó
Egy nagy lba szitálom a lisztet majd hozzá keverem a sót és az oregánót.A közepébe mélyedést készítek és bele öntöm az előtte langyos vizben cukorral feloldott élesztőt.

Egy kevés lisztet keverek hozzá majd letakarva fél órát pihentetem.

Ez után hozzá adom a többi lisztet, belekavarom az olívaolajat és darabonként hozzá dolgozom a zsírt. 

Addig dagasztom míg selymes, lágy, rugalmas tésztát kapok, mely elválik a kezemtől.   

Olajozott frissentaró fóliával lefedve hagyom kelni 1 órát.
Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítom, jól átdolgozom, és négy egyforma részre osztom. 

Mindegyik darabból kis cipót formázok és fóliával lefedve még egy fél orát pihentetem őket. 

A sütőt előmelegítem 250C-ra. A cipócskákakat nyujtófával egyenként vékonyra nyújtom, házi pizza mártással megkenem a tetejüket és megpakolom sonkával, kukoricával, spenóttal, vagy ami akad itthon.

Sajtot reszelek a tetejükre majd egyenként a forró sötőbe tolom őket. Kb 10 perc múlva kész az első fantasztikus illatú, ínycsiklandozó pizza. A maradék hármat is megsütöm utána szépen sorba. 

Melegen tálalom.

Sangria

A tegnap esti bulira a sajtgolyocskákon kívűl sangria is készült(és még pár finomság, receptek később). Lefotózni sajnos elfelejtettük és mire észbe kaptam már nem maradt mit fotózni.
Hozzávalók:
  • 1 üveg könnyű vörösbor
  • 1,5 dl rum
  • 140 g barna cukor
  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • egy kisebb ananász fele
  • egy alma
  • maréknyi gránátalma mag
  • szénsavas ásványvíz ízlés szerint
A gyümölcsöket kockára vágom, megszórom cukorral és meglocsolom rummal. Egy órát a hütőben pihentetem, majd fakanálal kissé megnyomkodom a citrom meg narancs kockákat és felöntöm a borral. Legalább 12, de inkább 24 órát érlelem a hütőbe majd tálalás előtt felöntöm ásványvízzel.