2011. május 15., vasárnap

Gyöngyös kalácsa

Ezt a kalácsot a tegnap este 11 környékén készítette a barátnőm a párjával. Mivel késő volt, csak kevés időt kapott a kalács a kelésre, de ízben tökéletes lett. Ők most raháttal és mazsolával készítették de kerülhet bele dió, mák vagy kakaó is, sőt simán is nagyon finom.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 kocka friss vagy egy tasak szárított élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 citrom héja
  • maysola, rahat, dió, mák, kakaó izlés szerint
  • a tetejét lekenni tojás
Az élesztőt felfuttatjuk egy dl langyos cukros tejben, a többi alapanyaghoz keverjük és lágy tésztát dagasztunk. Sokáig kell dagasztani, akkor jó, ha hólyagosodni kezd. Egy órát kelni hagyjuk, majd két cipóra osszuk. Kisujnyi vastag téglalalappá nyujtjuk őket, megszórjuk a töltelékkel(a mazsolával vigyázni kell, mert ha túl sok kerül bele akkor tipadttá válhat a tészta), feltekerjük és tepsibe helzezzük. Megkenjük felvert tojással és még egy órát állni hagyjuk kelni. 200C-os sütőben kb fél óra alatt készre sütjük.

A legfinomabb pogácsa

Ennek a pogácsának a receptjét nagymamám nővérétől kaptam még évekkel ezelőtt. Azóta is ez a kedvenc sajtos pogácsa a családban. Pár napja csomagot kaptunk otthonról és ebből a sütiből rejtőzködött benne egy jó nagy adag. Anyukám dupla adagot készített, számított rá, hogy nagy sikere lesz. Még aznap elfogyott szinte az összes pogi:)


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 1 tasak szárított élosztő/1 kocka friss
  •  kb 1 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • a tetejére tojás és reszelt sajt
Az élesztőt a tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóhoz keverem és tésztává gyúrom. Ujjnyi vastagra nyújtom, apró pogácsa szaggatóval kiszaggatom, tojással lekenem, reszelt sajtal megszórom és egy órát a tepsiben állni hagyom a pogikat. Ez után már csak az marad, hogy 200 C-os sütőben aranybarnára süssem őket.

Túrós szilvás(vagy barackos) gombóc

Ez a recept Lajos Maritól, egy régi Nők Lapjából származik. Ott barackkal készül, de nekünk szilva volt a fagyasztóba, ayyal is tökéletes lett. A szilva egy része a gombócokba került, a maradékból pedig kevés cukorral és rummal mártást főztem melléjük. Nagyon-nagyon finom, megéri kipróbálni.
Hozzávalók:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 18 dkg (grizes) liszt
  • 10 dkg lágy vaj 
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • fél citrom reszelt héjja
  • a közepükbe szilva vagy barack, megcukrozva és fahajazva
  • a forgatáshoz prézli és vaj(a vajon megpiritom a prézlit és kevés cukrot adok hozzá)
A túrót áttöröm. A vajat habosra keverem a sóval, reszelt citromhéjjal és az eggyenként hozzáadott tojásokkal meg a túróval. Több részletben hozzá adom a lisztet és lazán összekeverem(de alaposan!). A hűtőben legalább fél órát pihentetem. Felteszek forrni kb 4-5 liter vizet. A tésztát 1 cm vastag, 25*25 cm-es négyzetté nyújtom és 16 egyforma részre vágom. Mindenik kis négyzet közepébe teszek egy kimagozott és cukrozott barackot vagy egy fél szilvát. a fővő vizhez adok egy fél evőkanál sót és a gombocokat két részben, kb 8-10 perc alatt készre főzöm. Ha megfőttek szúrőre szedem őket, hagyom kicsit lecsepegni majd a cukros prézlibe forgatom a gombocokat. Melegen tálalom őket a maradék gyümölcsből főzött mártással.

    2011. május 3., kedd

    Kossuth kifli

    Ezt a receptet nagymamámtól kaptam. Állítólag dédnagymamám specialitása volt a süti. Gyorsan elkészül és a citrom meg a pörkölt dió miatt különleges az íze.
    Hozzávalók:
    • 380 g vaj
    • 6 tojás
    • 420 g cukor
    • 420 g liszt
    • másfél citrom reszelt héjja és leve
    • 1 csipet só
    • a tetejére durvára vágott dió kevés cukorral elkeverve
    A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verem. Egy másik tálban a vajat a cukorral habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojások sárgáját majd a citrom haját és levét.  Ebbe a masszába keverem a fehérjékből készített habot és a lisztet. Kis adagokba és óvatos mozdulatokkal keverem el, nehogy összetörjem a habot. A tésztát egy nagyobb tepsibe simítom és a cukorral elkevert diót rászórom. 200 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Ha kihült, pohárral kifli formákat szaggatok belőle.

    Mákos guba

    Ma rámkacsintott ez a recept egy régi gyerek szakácskönyvböl, így elkészítettem. Egyáltalán nem bántam meg, finom desszert és gyorsan elkészül. Egy kevés vanillia fagyi még finomabbá teszi.
    Hozzávalók:
    • 3 kifli-lehetőleg nem a legfrissebb
    • 250 ml tej
    • 1 tasak vanilliás cukor
    • 1 kis kocka vaj
    • 70 g darált mák
    • 2 evőkanál cukor
    • nyersen eltett meggy
    • vanillia fagyi
    A kifliket karikára vágom. A tejet felforralom és elkeverem benne a vanilliás cukrot. A kifli karikákra locsolom. Ha beszivták a tejet, a felhevitett vajon kissé átforgatom a kifliket, majd egy tüzálló tálba rétegzem őket a következő módon: kifli-cukorral elkevert mák-meggy....ezt addig folytatom míg az alapanyagok elfogynak. Melegen, vanillia fagyival tálalom. Frissen finom.

    2011. április 24., vasárnap

    Kókuszos nyuszikeksz

    Ez a nyuszis keksz annyira megtetszett a nosalty-n, hogy muszáj volt elkészítsem. Én meggylekvárral ragasztottam össze a nyuszikat és keserű csokival rajzoltam rájuk. Nagyon jól harmonizál a kókusz-meggy-keserű csoki hármas.
    Hozzávalók:
    • 125 g liszt
    • 150 g étkezési keményítő
    • 125 g margarin
    • 180 g porcukor
    • 200 g kókuszreszelék
    • 2 tojás
    A hozzávalókból tésztát gyúrok. Ha nem áll össze, lehet egy kis tejet adni hozzá. 1-2 órára hűtőbe teszem dermedni, négy részre osztom, majd két zsugor fólia közt egész vékonyra kinyújtom az egyik gombócot. Kiszaggatom a nyuszikat-tojásokat és 170 C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt készre sütöm őket-a sütési idő a tészta vastagságától függ. Mikor kihültek lekvárral összeragasztok két-két kekszet és csokival díszítem őket. Egy nap állás nagyon jót tesz nekik.

    Húsvéti hidegtál-zöldséges túrókrém és tormás sonkatekercsek

    Ezt a hidegtálat a húsvéti ebédhez készítettem, ezért a nyuszis diszítés, melyhez az ötletet a nosaltyról kaptam. A sonkatekercsek receptje szintén nosaltys, a túrókrém az Erdélyi Konyha 2010 szeptemberi számából van.
    Hozzávalók:
    A túrókrémhez:
    • 30 dkg tehéntúró
    • 4 evőkanál tejfől
    • fél teáskanál mustár
    • fél fej hagyma
    • 2 szál zöldhagyma
    • egy fél zöld paprika
    • egy fél piros paprika
    • egy közepes sárgarépa-murok:) reszelve
    • 1 evőkanál reszelt torma
    • só ízlés szerint
    A sonkatekercsekhez:
    • 20 szelet gépsonka
    • 10 dkg vaj
    • 3-4 ek liszt
    • 0,5 dl tej
    • só, bors,vegeta
    • kis üveg torma (20 dkg)
    A túrókrémhez a zöldségeket apróra vágom. A túrót elkeverem a tejföllel, hozzáadom a zöldségeket és mustárral, tormával meg sóval izesítem. Hagyom pár órát a hűtőben állni míg az ízek összeérnek.

    A sonkatekercsek töltelékéhez megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverem. Hozzáöntöm a tejet, fűszerezem és összeforralom. Belekeverem a tormát és megtöltöm vele a sonkaszeleteket.