2011. március 19., szombat

Álomkeksz

Azért kapta ezt a nevet a keksz mert álomfinom. A keksz egy nagyon finom linzer, a csoki krém szint szétolvad a szánkban és a lekvár savanykás íze tökéletesen kiegészíti. Nálunk nagy sikere volt. A receptért hála Elif-nek.
Hozzávalók:
  • 1 csésze cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg mascarpone(én 8 dkg philadelphia és 2 dkg tejfől keverékével helyettesítettem, mert nem találtam mascarponet a környező boltokba)
  • 2 és fél pohár liszt
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • csipet só
Csokikrém:
  • fél pohár habtejszín
  • 2 ek vaj
  • 8 dkg keserűcsoki
A tetejére savanykás lekvár.

A hozzávalókból összegyúrom, két gombócra osztom és beteszem őket 20-30 percre a fagyasztóba(ne többre!). Ha lejárt az idő az egyik gombócot átteszem a hütőszekrénybe a másikat vékonyra nyújtom és kivágom különböző formákkal. 170C-os sütőben addig sütöm míg a szélük picit barnulni kezd. Hagyom őket teljesen kihülni. A krémhez a tejszínt megmelegítem(míg apró buborékok képződnek a lábos szélen) folyamatosan kavargatva, hozzádom a kockára tördelt csokit és a vajat, simára keverem és hideg vízfürdőbe kihütöm(közbe néha megkeverem). Mikor kihűlt kézi habverővel addig keverem míg habos-krémes állaga nem lesz(nem kell kemény habbá verni). Minden második kekszre kenek egy kis krémet, rá egy kis lekvárt és rányomok egy lyukas közepű kekszet. Fogyasztásig hütőben tárolom.

1 megjegyzés: