2011. március 19., szombat

Non plus ultra

Ezt a süteményt valószínüleg mindenki ismeri. Emlékszem kiskoromban gyakran sütött nekünk ilyet anyukám egyik kolléganője, Vilmika néni. Mindig az ebédlőbe, a szép szekrénybe dugta őket anyukám, az ünnepi tényérok mellé. És mi mindig imádtunk elcsenni párat az öcsémmel:)...olyan jó ünnepi illatuk volt. Most Horváth Ilona recepje szerint készítettem el ezt a finomságot. A receptre a mindmegettén találtam.
Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 vanília cukor
  • 2 közepes méretű tojás sárgája
  • 1 evőkanál tej
A tetejére:
  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg kristálycukor

A töltelékhez savanykás házi lekvár

A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok és frissentartó fóliába csomagolva egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.
A pihentetés ideje alatt a tojások fehérjéből cukorral közepesen kemény habot verek(sűrű, krémes állagút).

A sütőt (légkeveréses: 160C, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.
A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom,kis kerek kerek kiszúró formával kis lapokat szaggatok belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket. Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok(úgy is lehet, hogy kis háztartáso zacskóba töltjük a tésztát, a sarkát kivágjuk és azzal nyomunk habcsókokat a korongokra). Kb 10-15 perc alatt készre sütöm a kekszeket. Ha meghültek kettőt-kettőt lekvárral összeragasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése