Ez a süti is nagy kedvenc nálunk. Húsvétkor is ez szokott leggyorsabban elfogyni. Az a jó benne, hogy előre elkészíthető és a vendégek érkezése előtt tölthető(töltelék nélkül, hűvös helyen akár egy hétig is eláll). A recept a Házi sütemények cimű szakácskönyvből származik. Több félét kipróbáltam már és ez sikerült a legjobban. A fotón a fánkok töltetlenül láthatók.
Hozzávalók:
- 10 dkg zsír-vagy vaj
- 20 dkg liszt
- 5 tojás
- 2,5 dl víz
- csipet só
- 1 késhegynyi sütőpor
A vizet a sóval és a zsírral felforralom. Egyszerre beleszórom az összes lisztet és addig keverem folyamatosan, míg el nem válik az edény falától. Ekkor hűlni hagyom(kb fél óra). Ha kihült a massza egyenként hozzákaverem a tojásokat-mindenikkel jól elkeverve-ez a legnehezebb rész, de semmiképp nem szabad beletenni a következő tojást amíg az előző nem vegyült el teljesen. Az utolsó tojással együtt belekeverjük a sütőport is. A tészta szép fényes kell legyen. Habzsákkal egymástól jó nagy távolságra diónyi halmokat rakok a tepsire(kb 2-3 szorosára megnőnek a fánkok). Egy órát pihentetem. Ha letelt a pihenési idő, megspriccolom a tepsit egy kevés vízzel és 220 C-ra előmelegített sütőbe 20 percet sütöm a fánkokat. Ha kihültek levágom a kalapjukat(kikaparom a belsejüket, ha szükséges) és vanilliás pudinggal töltöm. Ha a locsolóknak kínáljuk, akkor csak hétfőn reggel érdemes tölteni őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése