2011. január 18., kedd

Keleties ebéd

Ma Katával főztünk keleties ebédet. Sokféle étel készült és a fotók sajnos nem lettek a legjobbak, mert mindenki éhes volt, gyorsan túl kellett lenni a kattogtatáson....azért mégis felteszem ide a recepteket, mert nagyon finom volt minden.
A képen gyros, pikáns burgonya, arabos pirított zöldség és fetás mártogató látható. Melléje pitát ettünk, egy későbbi posztban leírom az ő elkészitési módját is. Minden recept az Orientál Basics cimű szakácskönyvből származik és mindeniken módositottam picit az izlésünk szerint.

A gyroshoz a fehér karajt-személyenként 2-3 szeletet- vékony csíkokra vágtam, gyros fűszerrel meg egy kis piros paprikával befűszereztem és kevés olajat öntöttem rá. 10 percig pácoltam majd egy felhevitett serpenyőben kisüttem.

Pikáns burgonya-Hozzaválók:
  • 1 kg burgonya
  • 6 kanál olaj
  • 5 cikk fokhagyma
  • 2 csipős paprika
  • 1 kisebb vörös hagyma
  • 1-2 kanál citromlé
  • köménymag, petrezselyemzöld, só és bors izlés szerint
 A krumplit meghámozom és 1,5 centis kockákra vágom. Az olajat felforrósítom, beleszórom a krumplit és közepes lángon 15 percet pirítom-párolom, közben néha átkeverve. Hozzá adom az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, csípős paprikát (a csipőst kicsumázom és kivágom az ereit) és a fűszereket. Egy pici vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom. A végén még szórok rá petrezselyem zöldet és rácsavarom a citromlevet.

Arabos pirított zöldség-Hozzávalók:
  • 1 padlizsán
  • 2 piros paprika
  • 1 zöld paprika
  • 1 kicsi hagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • 4 kanál olaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 kanál citromlé
  • só, bors, kömény, piros paprika izlés szerint
A padlizsánt és a paprikákat hosszába ketté vágom. Hajas felükkel felfelé egy sütőpapirral bélet tepsibe rakom majd a 250C-ra felmelegített sütőben 20 percet sütöm. Mikor kész meghámozom és 1 centis kockákra vágom őket. Az olajat felhevítem és üvegesre párolom benne a hagymát a fokhagymával majd hozzá adom a cukrot és aranyszínűre karamellizálom. Piros paprikát szórok rá, majd hozzáadom a zöldség kockákat. Beleszórom a fűszereket és hagyom 1-2 percet összemelegedni őket. Melegen tálalom.

Fetás mártogató-Hozzávalók:
  • 200 g feta sajt
  • egy sima joghurt-200g
  • 2 cikk fokhagyma
  • bors, kapor ízlés szerint
A fetát kockákra vágom és hozzá keverem a joghurtot és a fokhagymát. Botmixerrel krémesre keverem majd hozzá adom a kaprot és a borsot. Tálalásig hűtőben tárolom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése