Ma Katával főztünk keleties ebédet. Sokféle étel készült és a fotók sajnos nem lettek a legjobbak, mert mindenki éhes volt, gyorsan túl kellett lenni a kattogtatáson....azért mégis felteszem ide a recepteket, mert nagyon finom volt minden.
A képen gyros, pikáns burgonya, arabos pirított zöldség és fetás mártogató látható. Melléje pitát ettünk, egy későbbi posztban leírom az ő elkészitési módját is. Minden recept az Orientál Basics cimű szakácskönyvből származik és mindeniken módositottam picit az izlésünk szerint.
A gyroshoz a fehér karajt-személyenként 2-3 szeletet- vékony csíkokra vágtam, gyros fűszerrel meg egy kis piros paprikával befűszereztem és kevés olajat öntöttem rá. 10 percig pácoltam majd egy felhevitett serpenyőben kisüttem.
Pikáns burgonya-Hozzaválók:
- 1 kg burgonya
- 6 kanál olaj
- 5 cikk fokhagyma
- 2 csipős paprika
- 1 kisebb vörös hagyma
- 1-2 kanál citromlé
- köménymag, petrezselyemzöld, só és bors izlés szerint
A krumplit meghámozom és 1,5 centis kockákra vágom. Az olajat felforrósítom, beleszórom a krumplit és közepes lángon 15 percet pirítom-párolom, közben néha átkeverve. Hozzá adom az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, csípős paprikát (a csipőst kicsumázom és kivágom az ereit) és a fűszereket. Egy pici vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom. A végén még szórok rá petrezselyem zöldet és rácsavarom a citromlevet.
Arabos pirított zöldség-Hozzávalók:
- 1 padlizsán
- 2 piros paprika
- 1 zöld paprika
- 1 kicsi hagyma
- 4 cikk fokhagyma
- 4 kanál olaj
- 2 teáskanál cukor
- 3 kanál citromlé
- só, bors, kömény, piros paprika izlés szerint
A padlizsánt és a paprikákat hosszába ketté vágom. Hajas felükkel felfelé egy sütőpapirral bélet tepsibe rakom majd a 250C-ra felmelegített sütőben 20 percet sütöm. Mikor kész meghámozom és 1 centis kockákra vágom őket. Az olajat felhevítem és üvegesre párolom benne a hagymát a fokhagymával majd hozzá adom a cukrot és aranyszínűre karamellizálom. Piros paprikát szórok rá, majd hozzáadom a zöldség kockákat. Beleszórom a fűszereket és hagyom 1-2 percet összemelegedni őket. Melegen tálalom.
Fetás mártogató-Hozzávalók:
- 200 g feta sajt
- egy sima joghurt-200g
- 2 cikk fokhagyma
- bors, kapor ízlés szerint
A fetát kockákra vágom és hozzá keverem a joghurtot és a fokhagymát. Botmixerrel krémesre keverem majd hozzá adom a kaprot és a borsot. Tálalásig hűtőben tárolom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése