2011. január 24., hétfő

Könnyű joghurttorta

Ez a torta két szempontból is könnyű. Az elkészítése sem igényel sok időt és ügyességet, bárki bátran nekifoghat és a végeredmény is könnyű, selymes (és nagyon finom) lesz. Mostanában gyakran készül nálunk különböző alkalmakra, mindenkinek izlik. A recept Lajos Maritól van.


Hozzávalók:
Az aljához:

  • 200 g darált háztartási keksz
  • 100 g darált sózatlan mogyoró(fele lehet mandula is)
  • 150 g vaj
A krémhez:
  • 2 tasak zselatin
  • 250 g túró
  • 7,5 dl sima joghurt
  • 180 g porocukor
  • 2 vanilliás cukor
  • 1 citrom
  • 4dl tejszín
  • fél dl naracslikőr-én vízzel szoktam helyettesíteni
  • gyümölcsök a díszítéshez
  • 1 tortazselé
A kekszmorzsát összekverem a darált mogyoróval. Ráöntöm a megolvasztott vajat, jól összekeverem. Egy kapcsos tortaformát az alja nélkül egy vékonyan beolajozott tálra helyezek és a morzsás lapot a kezemmel egyenletes lappá nyomkodom benne. Amig a krém elkészűl a hűtőben pihentetem.

A zselatint beáztatom egy dl hideg vizbe. A túrót a joghurttal, a két féle cukorral, a citrom héjjával és levével sima péppé turmixolom. A zseletint a likőrrel(vagy még fél dl vizzel) elkeverem és kis lángon, folyton kavargatva felolvasztom(mikor már nem érezzük a szemcséket, akkor jó-vigyázat, felforralni nem szabad). A zselatinhoz adok egy kanál joghurtos pépet, majd még egyet, hogy hűtsem le kicsit, végül belekeverem az egészet a joghurtba. Jeges vízbe állítom.

A tejszínt felverem kemány habbá, óvatosan belekeverem a joghurtos masszába. Az egészet a kekszes alapra öntöm és egy éjszakát(vagy legalább 6 órát) a hűtőben pihentetem.

Másnap a tortát tetszés szerint kidíszítem gyümölcsökkel majd a tasakon lévő utasítások szerint elkészítek egy tortazselét. Kanállal óvatosan a tortára csorgatom, hogy mindenhol egyenletesen fedje a gyümölcsöket. Még egy órára visszateszem a hűtőbe.

1 megjegyzés: